Składniki
jedna poledwiczka wieprzowa
7 - 10 dag suszonych grzybow lesnych
1 duza cebula
kilka ziaren zila angielskiego
1 listek laurowy
1 bulionetka warzywna
sol, pieprz, odrobina zmielonego suchego czosnku
2 - 3 lyzki smietany
1 lyzka maki ziemniaczanej
oliwa do smazenia
Sposób przygotowania
1
Grzyby namoczyc ( najlepiej na noc)
2
Poledwiczke pokroic na plastry okolo 2 cm i lekko je ugniesc piescia, posolic i popieprzyc.
3
Obsmazyc na oliwie, dodajac pokrojona w kostk cebulke.
4
Przelozyc do garnka dolewajac troszke wody i wrzucic bulionetk i przyprawy
5
Dodac dokladnie umyte i osaczone grzyby, o ile sa duze - pokroic.
6
Dusic do miekkosci miesa i grzybow.
7
Smietane rozmieszac z maka, lekko zahartowac gotowanym wywarem i powoli wlewac ciagle mieszajac.
8
Mozna podawac z ziemniakami, makaronem, kasza gryczana, kluskami, czy nawet z ryzem.
Nam najbardziej smakuja z ziemniakami.