Poledwiczki w sosie grzybowym

Poledwiczki w sosie grzybowym

Składniki

jedna poledwiczka wieprzowa
7 - 10 dag suszonych grzybow lesnych
1 duza cebula
kilka ziaren zila angielskiego
1 listek laurowy
1 bulionetka warzywna
sol, pieprz, odrobina zmielonego suchego czosnku
2 - 3 lyzki smietany
1 lyzka maki ziemniaczanej
oliwa do smazenia

Sposób przygotowania

1

Grzyby namoczyc ( najlepiej na noc)
2

Poledwiczke pokroic na plastry okolo 2 cm i lekko je ugniesc piescia, posolic i popieprzyc.
3

Obsmazyc na oliwie, dodajac pokrojona w kostk cebulke.
4

Przelozyc do garnka dolewajac troszke wody i wrzucic bulionetk i przyprawy
5

Dodac dokladnie umyte i osaczone grzyby, o ile sa duze - pokroic.
6

Dusic do miekkosci miesa i grzybow.
7

Smietane rozmieszac z maka, lekko zahartowac gotowanym wywarem i powoli wlewac ciagle mieszajac.
8

Mozna podawac z ziemniakami, makaronem, kasza gryczana, kluskami, czy nawet z ryzem.

Nam najbardziej smakuja z ziemniakami.