Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
3 łyżki gotowanej na parze soczewicy
100 g ryżu (woreczek)
1 pomidor
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majonezu DELIkatnego Winiary

Przygotowanie:

Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy go i studzimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy. W szklanej misce łączymy tuńczyka, soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (bez gniazdek nasiennych), posiekaną natkę, musztardę, majonez i ryż. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej 30 minut. czasami pakuję ją do słoiczka i zabieram do pracy jako drugie śniadanie, nadaje się też do wzięcia na piknik.