Ciasto czekoladowe z mascarpone

Ciasto czekoladowe z mascarpone

Składniki:
125 g margaryny
50 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa)
Składniki na jasną warstwę:
250 g sera mascarpone
1 budyń waniliowy (30 g)
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie masy czekoladowej:
Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy.
Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru najlepiej mechanicznie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę, łączymy, dodajemy posiekane orzechy, mieszamy masę czekoladową za pomocą silikonowej łyżki.
Przygotowanie masy serowej:
1 jako ubijamy z 3 łyżkami cukru. Budyń mieszamy z sodą i mąką ziemniaczaną. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy.

Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.
Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w mleku, dekorujemy ćwiartkami truskawek.

Smacznego.