Leczo (Lecsó)

Leczo (Lecsó)

SKŁADNIKI :

6 szt. papryki (czerwona, zielone, żółta)
4 szt. kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
10 małych mięsistych pomidorów
2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
sól ziołowa do smaku
3 łyżeczki papryki Kotanyi
1/2 łyżeczki chili peperoncini Kotanyi
1/2 słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju kujawskiego. Doprawiamy solą ziołową, chili i papryką w proszku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i połowę słoiczka koncentratu, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż papryka będzie miękka i utworzy się gęsty, aromatyczny sos. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą ziołową.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robię większą ilość to wkładam do pojemników i leczo zamrażam, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad. Można też Leczo podać z ryżem.