Gołąbki z kapusty

Gołąbki z kapusty

SKŁADNIKI:

700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 g ryżu,
1 op. bulion drobiowy Babuni,
1 kapusta
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 2 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni grillowej, Na samym dnie układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką bulionu przygotowanego z opakowania bulionu babuni. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub bez niczego można udekorować natką pietruszki.