Przepis na gołąbki bez zawijania:
Składniki:
1/2 kg mięsa z szynki
1 torebka ryżu basmati Kupiec
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
1/4 główki- kapusta najlepiej włoska
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz, kapsułka tymianku i oregano z najnowszej serii Kamis, oraz majeranek
1 łyżeczka oleju
Składniki na sos:
1/4 litra wody
3 łyżki keczupu pikantnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Mięso z szynki siekamy w szatkownicy FP 270. Ryż gotujemy na półtwardo i studzimy.
Kapustę drobno kroimy nożem, przelewamy wodą z gotowania ryżu, studzimy.
W dużej misce wyrabiamy posiekane mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wymienionymi ziołami.
Wbijamy do mięsnej masy 2 jajka oraz dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy owalne kotlety i smażymy na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
Mieszamy wodę z keczupem i przecierem, doprawiamy płyn i zalewamy „gołąbki”. Dusimy pod przykryciem całość po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje. Gołąbki bez zawijania podajemy z ziemniakami.
Przepis na gołąbki bez zawijania – Prosto, szybko, smacznie!