Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki bez zawijania:

Składniki:

1/2 kg mięsa z szynki

1 torebka ryżu basmati Kupiec

2 jajka
2 łyżki kaszy manny

1/4 główki- kapusta najlepiej włoska

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

sól, czarny pieprz, kapsułka tymianku i oregano z najnowszej serii Kamis, oraz majeranek
1 łyżeczka oleju

Składniki na sos:

1/4 litra wody

3 łyżki keczupu pikantnego

3 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz do smaku

Mięso z szynki siekamy w szatkownicy FP 270. Ryż gotujemy na półtwardo i studzimy.
Kapustę drobno kroimy nożem, przelewamy wodą z gotowania ryżu, studzimy.
W dużej misce wyrabiamy posiekane mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wymienionymi ziołami.
Wbijamy do mięsnej masy 2 jajka oraz dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy owalne kotlety i smażymy na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
Mieszamy wodę z keczupem i przecierem, doprawiamy płyn i zalewamy „gołąbki”. Dusimy pod przykryciem całość po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje. Gołąbki bez zawijania podajemy z ziemniakami.

Przepis na gołąbki bez zawijania – Prosto, szybko, smacznie!