Tagliatelle z 10 dodatkami w 10 minut.

Tagliatelle z 10 dodatkami w 10 minut.

Składniki:

Tagliatelle – użyliśmy jajecznego i jajecznego ze szpinakiem – dwa „gniazdka”;
Speck – tyrolska dojrzewająca szynka – 5 plastrów;
Łosoś – w tym przepisie na patelnię wylądował mały, zamrożony filet pokrojony w kostkę – ok. 100g;
Szpinak w liściach – również zamrożony – szybko przepłukany pod gorącą wodą – garść;
Awokado – pół pokrojone w kostkę;
Chilli – 1/3 papryczki pokrojona w cienkie paski;
Pesto – 2 łyżeczki;
Ser Dziugas – polski tani a’la parmezan;
Szalotka – pół pokrojonej w kostkę;
Czosnek – ząbek wyciśnięty przez praskę;
Sok z limonki;
Oliwa extra vergine;
sól;
pieprz.

Będziesz potrzebował małej patelni, garnka, czajnika elektrycznego i praski do czosnku.

Przygotowanie:
Zagotuj pełny czajnik wody.
Włącz palniki i postaw na nich patelnię oraz garnek z połową szklanki wody.
Wyciągnij z zamrażarki niewielki kawałek łososia i pokrój go w kostkę.
Wrzuć rybę na rozgrzaną patelnię z oliwą.
Wlej wrzątek do garnka, posól i dodaj makaron.
Porwij plasterki specku na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię.
Dodaj posiekaną szalotkę i chilli bez pestek.
Przekrój awokado na pół, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię.
Wyciągnij z zamrażarki szpinak, umyj pod ciepłą bieżącą wodą i dodaj do smażących się składników.
Przelej na patelnię trzy łyżki wody, w której gotuje się makaron.
Po ok. 4 minutach gotowania, odcedź tagliatelle i wrzuć na patelnię.
Wyciśnij do patelni czosnek przez praskę.
Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij z gazu.
Dodaj dwie łyżeczki pesto – jeśli wrzucisz je na gorącą patelnię, zrobi się gorzkie.
Na talerzu posyp makaron startym serem.
Oczywiście nie musisz postępować dokładnie tak jak ja:)
Tutaj liczy się maksymalizacja smaku przy minimalizacji czasu poświęconego na gotowanie.