Łosoś marynowany w buraczkach na purée z zielonego groszku.

Łosoś marynowany w buraczkach na purée z zielonego groszku.

Składniki:
(2 porcje)

200g fileta z łososia;
1 gotowany burak (kupiłem już ugotowanego, mogą być nawet wiórki w słoiku);
groszek mrożony – 1 opakowanie;
masło;
oliwa;
czosnek;
cebula czerwona;
sól;
pieprz;

Przygotowanie:
Zamarynuj rybę w buraczku gotowanym posiekanym w blenderze.
Możesz użyć do tego wiórków ze słoika.Łosoś powinien marynować się długo, jednak 10 minut zajmuje mu nabranie czerwonego koloru – to też wystarczy;)
Do garnka, na łyżkę oliwy wrzuć posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Dodaj opakowanie groszku (nie musi być całe).
Przemieszaj wszystko i zalej wrzątkiem tak, by pokrył wszystko.

Rozgrzej dość dużą ilość oliwy na patelni i ułóż na niej łososia.
Dopraw solą i pieprzem.
Odcedź groszek i dodaj do niego masło.
Gdy się roztopi, zblenduj wszystko na gładką masę.

Ułóż na talerzu zielone purée, a na nie łososia.

Starter gotowy;)