Łosoś grillowany z pieprzem cytrynowym.

Łosoś grillowany z pieprzem cytrynowym.

Składniki:

filet z łososia ze skórą (potraktowaliśmy rybę jako przekąskę – dodatek, niewielki kawałek na osobę);
pieprz cytrynowy;
oliwa;
plasterki cytryny;
sól;
bazylia;
oliwki.

Przygotowanie:

W umytego i osuszonego łososia wetrzyj pieprz cytrynowy i sól, następnie polej rybę oliwą extra vergine i lekko skrop sokiem z cytryny.
Weź tackę do grillowania.
Na liściach bazylii ułóż filety skórą do dołu, możesz dołożyć plasterki cytryny i oliwki.
Efekt będzie przyjemny dla podniebienia.
Tackę połóż na rozgrzanym grillu na ok. 5 – 10 minut.
Następnie wrzuć rybę bezpośrednio na ruszt. Musisz uważać, by się nie rozpadła. W 5 minut opiecz ją z każdej strony. Skóra może się spalić, nie będziesz jej jadł.
Tak przygotowane filety mogą być potrawą samą w sobie, podaną z sałatą i dressingiem.
Spróbuj też dodać tagliatelle, szpinak, grzanki natarte czosnkiem i oliwą lub zjeść łososia na zimno do kanapki. Twój wybór:)

Smacznego!