Bakłażany zapiekane w... zapiekanych pomidorach

Bakłażany zapiekane w... zapiekanych pomidorach

SKŁADNIKI

3 średniej wielkości bakłażany o łącznej wadze około 1 kg
3 spore cebule cukrowe
1 kg mocno dojrzałych pomidorów o małej zawartości soku i pestek (polecam odmianę \"san marzano\")
10 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
spora główka czosnku
kilka gałązek tymianku (można zastąpić łyżką suszonego)
kilka gałązek bazylii (można zastąpić łyżką suszonej)
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

do podania:
20 dag fety (lub sera typu \"feta\")
natka pietruszki


Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
Umyte i osuszone bakłażany pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
Obraną cebulę pokrój na ósemki, czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
Pomidory obierz, pokrój na ósemki, usuń szypułki (jeśli mają dużo soku i pestek, usuń je). Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, skrop dwiema łyżkami oliwy, dodaj połowę ziół. Lekko posól.
Bakłażany i cebulę włóż do wysmarowanej łyżką oliwy naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy do pieczenia). Dodaj czosnek i zioła. Polej pięcioma łyżkami oliwy, posól. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut, aż bakłażany będą lekko brązowe, a cebula przypieczona na brzegach. Odwróć warzywa na drugą stronę.
Bakłażany z cebulą wyjmij z piekarnika i wstaw pomidory - zapiekaj je przez 15 minut, aż będą miękkie.
Wyjmij czosnek z bakłażanów, obierz i dodaj do upieczonych pomidorów. Rozgnieć je widelcem - ale niezbyt dokładnie, tak by pozostały wyczuwalne kawałki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Bakłażany zalej sosem pomidorowym, dodaj oliwki.
Wstaw do gorącego piekarnika (230 stopni) na 10-15 minut, aż oliwki zaczną się lekko marszczyć :)
Na talerzach danie udekoruj fetą i natką pietruszki. Możesz je dodatkowo skropić oliwą smakową.
Podawaj z białym pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.