Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych i szparagów

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych i szparagów

SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 80 dag
pęczek szparagów (około 12-14 sztuk) - białych lub zielonych
4 łyżki sosu worcester
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

jeśli nie masz sosu worcester, wymieszaj ze sobą (smak będzie nieco inny, ale też dobry):
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżkę miodu
szczyptę pieprzu cayenne


Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
Szparagi obierz - zaczynając obieranie około 6 cm od czubka.
Umyte i dokładnie osuszone polędwiczki pokrój na ukośne plastry o grubości około 1/2 cm. Szparagi pokrój na kawałki o długości około 5 cm (nieco dłuższe niż szerokość kawałków polędwiczek).
Mięso przełóż do miski, dodaj sos, pieprz i szczyptę soli. Wymieszaj, by wszystkie kawałki dokładnie pokryły się sosem. Odstaw na pół godziny.
Kawałki szparagów spryskaj łyżką oleju, lekko posól, wymieszaj, odstaw na bok.
W zamarynowane mięso nakładaj po 2-3 kawałki szparagów, zwijaj w roladki i nadziewaj na patyczki. Spryskaj 2 łyżkami oleju z wszystkich stron.
Piecz na grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je także upiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni - przez około 8-10 minut, lub usmażyć na patelni grillowej do zrumienienia z obu stron.
Podawaj z zieloną sałatą i białym pieczywem. Świetnie smakują z ziemniakami z wody lub pieczonymi z masłem.