Warzywa zapiekane po gospodarsku pełne słońca :

Warzywa zapiekane po gospodarsku pełne słońca :

SKŁADNIKI

kawałek dyni - najlepiej kilka różnych gatunków o wadze 1 kg (po obraniu około 2/3 kg)
2 czerwone cebule
2 białe cebule (najlepiej cukrowe)
2 cukinie o łącznej wadze około 1/2 kg
2 duże główki czosnku
sok z połowy cytryny
8 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej bazylii
spora szczypta tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz



Dynię obierz, usuń wnętrze, pokrój na spore kawałki. Obrane cebule pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki - nie obieraj ich.
Cukinie pokrój na grube plastry.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej olejem i skrop sokiem z cytryny. Posyp przyprawami i solą. Wymieszaj, odstaw na 30-60 minut.
Pomiędzy kawałki warzyw włóż ząbki czosnku.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 20 minutach wymieszaj warzywa i zwiększ temperaturę do 220 stopni. Po 10-15 minutach, kiedy brzegi warzyw zaczną się intensywnie rumienić, danie jest gotowe.