Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i kukurydzą

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i kukurydzą

SKŁADNIKI

4 średnie cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
2 świeże kukurydze (można zastąpić 1 i 1/2 szklanki kukurydzy z puszki)
1 cebula
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz



Jeśli masz świeżą kukurydzę: usuń liście, ugotuj na parze do średniej miękkości - około 5-6 minut. Odstaw do ostygnięcia, skrój ostrym nożem nasiona.
Obraną cebulą drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu często mieszając przez 3-4 minuty - cebula powinna się lekko zeszklić. Zdejmij z ognia.
Do mielonego mięsa dodaj kukurydzę, jajko, tartą bułkę, natkę pietruszki, zszkloną cebulę, doprawa solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół. Usuń miękkie wnętrze z nasionami (najłatwiej zrobisz to za pomocą łyżeczki z ostrymi krawędziami), odetnij z drugiej strony kawałek cukinii, tak by się nie \"gibała\" po położeniu. Lekko posól wewnątrz.
Z mięsa formuj wałeczki i powkładaj je w połówki cukinii.
Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, wlej sos, włóż do niego nadziane cukinie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut - mięso powinno zacząć się rumienić, a sos mocno odparować.
Podawaj gorące z ryżem lub kaszą oraz sałatką z pomidorów lub papryki. Aha, przed podaniem udekoruj natką pietruszki :)