Tarta bazyliowa

Tarta bazyliowa

SKŁADNIKI

150g masła
1,5 szklanki mąki
łyżeczka niepełna soli
Na farsz: 15dag sera żółtego
300g śmietany 18%
3 jajka
2 pomidory
bazylia (ilość zależy od naszych upodobań, u mnie spory bukiet bazylii
prosto z ogródka, lub minimum cała doniczka bazylii sklepowej)
sól, pieprz

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto; nigdy nie siekam ciasta
nożem, a zawsze wychodzi kruchutkie:) dla początkujących w temacie:
najlepiej rozetrzeć masło z mąką i solą na okruchy, dodać odrobinę
zimnej wody i zagnieść szybko w kulę. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub
okrągłą o średnicy 26cm, schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Schłodzone
ciasto zapiekamy 10-15min w 200st C. W tym czasie przygotowujemy farsz:
ścieramy ser, siekamy bazylię (nie musi być drobno); śmietanę ubijamy z
jajkami i mieszamy z serem bazyliowym. Całość doprawiamy i mieszamy z
pomidorami pokrojonymi wedle uznania. Farsz wykładamy na zapieczony spód
i pieczemy całość jeszcze 35min.