Szarlotka na cieście kruchym (najlepsza)

Szarlotka na cieście kruchym (najlepsza)

Składniki:
(blaszka 24/40 cm)
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g zimnego masła lub margaryny (użyłam masła, lecz z margaryną też wychodzi)
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
szczypta soli

11/2 kg jabłek "Szara reneta"
5 łyżek cukru
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu

cukier puder do posypania

Składniki na kruche ciasto łączymy, mąki przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w kostkę, następnie wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowe. Jedną połowę rozwałkowujemy, na cienki placek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 15 minut. Druga połowę ciasta umieszczamy w zamrażalniku.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w dużym rondlu. Prażymy
z dodatkiem wody, cukru i soku z cytryny, przez 10 -15 minut, dosypujemy mąkę, mieszamy. Jabłka powiny być miękkie, lecz nie rozgotowane na papkę.
Na podpieczony spód rozkładamy jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażalki i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ciastem przykrywamy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzamym do temperatury 180 stopni, przez 50 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.