Ziołowe śledzie w oleju

Ziołowe śledzie w oleju

Składniki:
½ kg śledzi matiasów
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 ziarenko jałowca
½ łyżeczki pieprzu mielonego
3 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
2 duże cebule
1 papryczka chilli bez nasion
1 łyżka kaparów
sok z połowy cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
olej rzepakowy

Śledzie moczymy w mleku przez 2-3 godziny. Płaty śledziowe kroimy w kilkucentymetrowe plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę oraz papryczkę kroimy w drobną kostkę, łączymy
z czosnkiem i kaparami, posypujemy szczypta soli i cukru. Zioła rozgniatamy w moździerzu lub za pomocą dłoni, mieszamy ze śledziami. W litrowym słoiku układamy naprzemiennie, cebulę z czosnkiem, śledzie, cebulę, polewamy olejem. Śledzie muszą być zatopione w oleju. Słoik zakręcamy
i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 24 godziny. Najlepiej smakują po 3 dniach.
Smacznego