Kubanka

Kubanka

Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
½ szklanki drobnego cukru do wypieków

Krem:
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki cukru
3 łyżki kremu nutella
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
16 - 20 sztuk herbatników maślanych
16-20 sztuk herbatników kakaowych
½ słoiczka powideł śliwkowych (150 ml)
½ szklanki naparu z kawy
6 łyżek rumu

Krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
¼ szklanki wody

Przygotowujemy budyń.
Szklankę zimnego mleka, mieszamy z cukrem i mąkami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy, do gotującego się mleka dolewamy mieszankę mleczną, mieszamy rózgą do momentu zagotowania się budyniu. Budyń studzimy.

Przygotowujemy biszkopt kakaowy.
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy łyżką. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier . Do błyszczących, ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Biszkopt przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu, gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go na podłogę z wysokości 30 cm. Odkładamy do wystudzenia, wystudzony przekręcamy na drugą stronę, aby był równy.
Biszkopt nasączamy kawą z rumem.

Przygotowujemy krem.
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy nutellę, miksujemy. Krem równomiernie, rozkładamy na biszkopcie, na kremie układamy biszkopty maślane, na biszkoptach rozsmarowujemy powidła. Na powidłach rozkładamy biszkopty kakaowe. Ciasto umieszczamy w lodówce.

Przygotowujemy krem śmietanowy.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier i przestudzoną żelatynę, miksujemy.
Wierzch ciasta smarujemy obficie kremem śmietanowym. Ciasto ponownie umieszczamy
w lodówce.
Przed podaniem ciasto posypujemy kakao i startą na tarce gorzką czekoladą.
Smacznego.

lanta21

lanta21 2018-02-03

super

lanta21

lanta21 2018-03-25

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >