Schab z pończoszki

Schab z pończoszki

Składniki:
Wąski schab wieprzowy
Cukier
Sól
Czosnek
Po lewej:zioła prowansalskie
Po prawej: majeranek,kminek,jałowiec

Wykonanie:
onanie:Schab myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem i nacieramy cukrem.Wstawiamy na desce do lodówki na ok 12 godz.( Podstawić pojemniczek bo ze schabu będzie wychodziło osocze)
Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Wstawiamy do lodówki na dobę.
Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Wkładamy w pończochę lub siatkę do wędzenia. Suszymy w ciepłym przewiewnym miejscu tak by mięso nie dotykało niczego. Ja suszyłam nad sufitem na haku i na karniszu. Po ok 3 dniach (tak jak na zdjęciu) możemy próbować stopień wysuszenia. U mnie a la łososiowa. Jeśli lubimy bardziej wysuszony suszymy kolejne dni. Smacznego!