Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 szklanki octu balsamicznego
1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (lub passaty pomidorowej)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Do rondelka wlewamy ocet, ketchup, musztardę i sos Worcestershire. Dodajemy brązowy cukier, granulowany czosnek, sól i pieprz. Sos należy zagotować i gotować przez 10-12 minut, aż zgęstnieje i straci gryzący smak.
W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na cztery równe części. Najgrubszą część możemy delikatnie rozbić. Oprószamy kurczaka solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Połowę ugotowanego sosu odlewamy do maczania. Pozostałym sosem smarujemy kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). W trakcie, co jakiś czas kurczaka trzeba przekręcać i smarować sosem za pomocą pędzelka. Powinien być posmarowany kilkukrotnie. Pierś z kurczaka podajemy z odłożonym do maczania, ciepłym sosem balsamicznym.
Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ świetnie komponuje się z sałatą i jeśli nie jesteśmy na diecie – frytkami.