podaję przepis dla zainteresowanych
18 sztuk krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 50 g żółtego sera
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.
Jajka obrać ze skorupek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, posolić i wymieszać.
Żółtka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, dodać trochę majonezu, posypać pieprzem i wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.
Na dużym talerzu lub tacce ułożyć obok siebie w kształt kwadratu 6 krakersów. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.
Uwagi:
Tuńczyka można doprawić według własnego smaku, np. dodając trochę keczupu, musztardy, czy mielonej papryki.
dodane na fotoforum:
watroba 2017-03-02
ciekawie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje, poproszę o przepis Jadziu, pozdrawiam serdecznie ....
coral81 2017-03-02
Pysznie wygląda:)
zosia3 2017-03-02
Spróbowałabym,bo apetycznie wygląda i pewnie pysznie smakuje...Pozdrawiam ciepło...
listek 2017-03-03
Pyszna ...
(komentarze wyłączone)