sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

Ciasto:
- 10 dag cukru
- 1 jajo
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 torebki budyniu śmietankowego
- 2 całe jaja + 4 żółtka
- 1/2 l mleka

Pianka na wierzch:
- 4 białka
- 1/2 szkl. cukru
- brzoskwinie z puszki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem (można dosypać trochę mąki, ale ciasto ma być dosyć luźne). Wstawić na kilka minut do lodówki (niekoniecznie, jednak łatwiej potem wykleić nim formę). Wyłożyć do dużej tortownicy i wstępnie piec ok.20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Przygotować masę serową: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń rozprowadzony w mleku na zimno.Wszystko razem dokładnie wymieszać (masa powinna być rzadka), wyłożyć na przygotowany spód i piec 40 minut w temp. ok. 180 st.C.
Ubić pianę z 4 białek i 1/2 szkl. cukru,brzoskwinie pokroić i ułorzyc na cieście wyłożyć na sernik piane i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut.