Ciasto: 3 1\2 szk. mąki krupczatki, 5 łyżek cukru, kostka margaryny, 6 żółtek, 3 łyżki smietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Pianka: 6 białek, 2 torebki budyniu waniliowego, cukier waniliowy, 1 szk. cukru
Dodatkow: 1,20kgjabłek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek (białka odstawić w chłodne miejsce). Do mąki dodać cukier i posiekaną margarynę,śmietane, wyrobić ciasto dodając po jednym żółtku.
Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wylepić przygotowaną wczesniej formę.
Jabłka obrać i zetrzeć, rówomiernie rozłożyć na cieście. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier i budyń - proszek. Masę wyłożyć na jabłkach. Odłożone ciasto starkować na pianę. Piec 50 min w 200 st. C.
claud18 2011-10-08
Ale musi być smakowita! ;))
Bardzo lubię szarlotki i w dodatku z budyniem :)
Pozdrawiam :)
danka1 2011-10-11
szarlotka mniam
stasia8 2011-10-16
Bardzo smaczne ciasto...a zamiast budyniu można dodać kisiel np. czerwony będzie bardziej kolorowy....
tulinka 2011-10-30
Przepysznie brzmi... aż poleciałam do kuchni i upiekłam...:-)
Rewelacja.
Dziękuję... aż sie pochwaliłam, więc zapraszam do siebie... :-)