ciasto jest megaaa pyszne...delikatniejsze od biszkopta,to zasługa drożdzy!
Składniki na 2 placki:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka sztucznego miodu płynnego
1 szklanka oleju
35 dkg. maki
10 dkg. drożdży
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1łyżeczka sody
Do miseczki dać pokruszone drożdże i dodać 4 łyżki cukru. Poczekać aż drożdże się rozpuszczą.Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, szklankę oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymiesza. Powstałą masę podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Po wystudzeniu placki przekroić na pół.
Masa:
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
20 dkg.masła
1 szklanka cukru pudru
polewa czekoladowa
Mleko zagotować. Do gotującego się dodać kaszę mannę i na koniec cukier waniliowy, dobrze wymieszać, pogotować jeszcze z 2 minuty, zdjąć z ognia - pozostawić do ostygnięcia. W naczyniu utrzeć masło i cukier puder, dodać masę grysikową.
Przełożyć:ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-polewa.
UWAGA** osobiście upiekłam ciasto z 10jaj i 40dag.mąki reszta składników w cieście bez zmian.
Masę zrobiłam z podwójnej porcji utarłam grysik z 30dag masła.
dodane na fotoforum:
bronia 2012-12-27
Witam po świętach.:) Pozdrawiam i miłego dnia życzę.:)))
halinag 2012-12-27
Tak to prawda drożdżowy robię od kilku lat...ciekawa jestem czy przepis taki sam jak mój...ostatnio zrobiłam herbaciany też dobry...pozdrawiam:))