Kawka

Kawka

opis
Długość ciała: 31-35 cm. Pospolity ptak wielkości gołębia. Ubarwienie łupkowoczarne. Na głowie czarna czapeczka i twarz, kark i boki szyi szare. Gniazduje pojedynczo lub kolonijnie w budynkach, zajmując wieże kościelne lub kominy lub dziuplach drzew w miejskich parkach. Szczególnie liczna jest w okresie zimowym, gdy do naszego kraju przybywają liczne ptaki ze wschodu i północy. Tworzy wówczas wielkie stada wraz z gawronami nocujące w wielu polskich miastach.
miejsca
Cały niżowy obszar kraju
siedlisko
Osiedla ludzkie, stare parki, skalne ściany z niszami
liczebność
Średnio liczny ptak lęgowy
gniazdo
W dziupli, szczelinie, kominie lub innej wnęce; zbudowane z gałązek i ziemi, wysłane trawą i włosiem
lęg
5-6 zielonkawych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 17-19 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 30 dniach
pokarm
Owady, myszy, nasiona, odpadki
wędrówki
Częściowo wędrowna. Przeloty: III-IV, X-XI
gatunek chroniony

kolejne >

mpmp13

mpmp13

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


bos22

bos22 2012-03-25

co prawda jestem już po KAWCE ale chętnie się tej KAWCE przyjrzę:)

maria10

maria10 2012-03-25

....ale wpatrzona w Ciebie...... dzięki za wspaniały opis:)))))

andaba

andaba 2012-03-25

Co za spojrzenie...

wedwin6

wedwin6 2012-03-25

jaki ma sokoli wzrok

benia3

benia3 2012-03-25

fajna ;kawka;

teska2

teska2 2012-03-25

One mają piękne oczy.

fortunka

fortunka 2012-03-25

Fajna;))))

aniakar

aniakar 2012-03-25

świetne makro........

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies