Plony ...

Plony ...

... Oldboy nazbierał troszkę dyń.

Był taki skrzypek i kompozytor - Józef Myśliweczek :) - miło posłuchać takiego słowiańskiego nazwiska - we właściwym czasie mówiono o nim (We Włoszech) - boski Czech ;) Razem z bratem byli młynarzami (zrobili papiery) i synami młynarza. Po nagłej śmierci ojca, jego brat został we młynie a on wyjechał studiować muzykę. Miał romans z największą włoską śpiewaczką operową tych czasów. Pisał symfonie i opery.

https://youtu.be/a5Vi-T0c4Ds

Oto gatunki dyń uprawiane w tym roku przez Oldboya :

1. Roge vif d'Etampes największa z uprawianych. Jest trochę spłaszczona. Oldboyowi udało się wyhodować trzy sztuki z jednej rośliny - jedną podarował siostrze (ważyła 7.80 kg), dwie czekają na przerobienie na dynię w occie oraz na zupę dyniową.

2. Dynia zwyczajna "Złoty Cepelin" - Kabaczek - kremowa podłużna. Dobry do jedzenia duszony, gotowany, nadziewany.

3. Dynia ozdobna (ale jadalna !) "Sweet Dumpling" (czyli po polskiemu - "Słodki Pierożek"). Podobno zgodnie z nazwą amerykanie (dziwna nacja, ale specjaliści od dyń) nadziewają nią pierogi. To ten pręgowana kremowo-ciemnozielony z cętkami.

4. Dynia zwyczajna bez łupinowa Olga. Nazwa jest trochę głupia - to dynia duża kulista, cętkowana z nasionami jadalnymi bez łupin (po wysuszeniu nasiona można zjadać bez skubania). Podobno miąższ dyni też można zjadać na różne sposoby. Choć (prawdopodobnie nie jest tak smaczny jak z tych :rasowych" dyń jadalnych.

5. Dynia zwyczajna - Disco - Patison - Biały patison. Gdy młody świetnie nadaje się do octu. Gdy większy można nadziewać, dusić gotować i smażyć jak wszystkie cukinie i kabaczki, Oldboy posiał trzy rodzaje patisonów : biały, żółty i ciemnozielony. Najlepszy do octu okazał się żółty (ale potem zaczął gnić cały krzak), dobry był też biały, w dodatku okazał się najodporniejszy i najlepszy na większe okazy. Zielony (u Oldboya) zupełnie się nie sprawdził. Być może nie jest to wina odmiany a miejsca posadzenia. Dopiero dalsze badania mogą wykazać, czy wnioski są słuszne.

6. Cukinia - jakaś najpopularniejsza odmiana (opakowanie zaginęło, nazwa odmiany nieznana) - świetna do gotowania na parze i zjadania gdy owoce są młode.

7. Dynia olbrzymia - typ Hokaido - Uchiki Kuri - wszechstronna - nadaje się świetnie do zapiekania bo można ją zjadać ze skórką. Mocno pomarańczowa.

8. Dynia masłowa Waltham Butternut (błędnie nazywana u nas piżmową - dynie piżmowe są z zupełnie innej grupy dyń - jak zwykle lub jak często handlarze wprowadzają zamęt w nazewnictwie, żeby sprzedać jak najwięcej). To ta kremowa dynia o kształcie dzbankowatym. Ma bardzo małą komorę nasienną - większość to jadalny i smaczny miąższ. Dobra do zapiekania i wielu innych celów.

9. Dynia makaronowa i/lub drugi rodzaj cukinii - Oldboyowi stało się nieszczęście - wszystkie zapiski poczynione w smartfonie zniknęły (wina chyba Windows pfff znak towarowy chroniony :D) - więc nie jest pewny, co właściwie mu wyrosło. Oldboy nie chce napisać co sądzi o kalendarzu, w którym zapisywał wszystkie siewy, sadzenia, gatunki, miejsca uprawy - coby nie kląć (bo nie wolno).


Oldboy pozdrawia wszystkich garnkowiczów, w szczególności ulubionych, a zwłaszcza tych, którzy wątpili w to, że Oldboy osiągnie dobre efekty w uprawie warzyw.

Cytaty na dziś :

1. Moist van Lipwig kiedyś zajmował się ciężką pracą, ale nie widział dla niej przyszłości. Potrafił jednak patrzeć na nią godzinami, oczywiście pod warunkiem, że wykonywał ją ktoś inny. T.Pratchett

2. Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. St.Lem

3. No i przebiłeś głową mur. Co będziesz robił w sąsiedniej celi ? St.J.Lec

mpmp13

mpmp13 2016-10-03

Witaj ! Dynie smaczne i fotogeniczne .

malako

malako 2016-10-03

Piękne zbiory, teraz Trzeba tylko je zjeść.

ato1rod

ato1rod 2016-10-03

Podziwiam plony :)))

ewjo66

ewjo66 2016-10-03

o ooorzeeeszkuu włoski!!!!...Twoje plony są niesamowite..:-)..wspaniałe...:-)...aż zadroszczę ...:-)))

mnie się udało ( choć pewnie to wątpliwy sukces..) wyhodować jedną dynię..wielkości piłki do nogi...wszystkie zawiązki wielkości piłki powiedzmy do ping-ponga..odpadały....i dynia dostała łajenko krowie...i była podlewana...miała wielkie piękne liście...ale do owocowania się nie garnęła...

cytat Pratchett_a...baaardzo mi się podoba...:-)))) w uproszczeniu
można powiedzieć, że praca uszlachetnia, ale lenistwo uszczęśliwia...:-)))

mum52

mum52 2016-10-03

Tylko gratulować ;-)
Dynia jest dobra na wszystko!
Nie wątpię ;-)

ma1go

ma1go 2016-10-03

i kto to wszystko teraz zje??? ;-D
z cytatów....wybieram drugi ;))

kotkii2

kotkii2 2016-10-03

miałam juz spytać, co z tymi wszystkimi dyniami zrobisz.... ale już sobie poczytałam, że właściwie zagospodarowane :) ja bardzo lubię leczo i czasem robię, najczęściej z kabaczka albo cukini

lidia23

lidia23 2016-10-03

do wyboru do koloru:)
różne kształty i kolory-pięknie wyglądają:)
ja w tamtym roku miałam ozdobne czyli niejadalne..

a motto-najbardziej mi się podoba St.Lema:)

doka8

doka8 2016-10-03

Oldboyu ! przepiękne , wartościowe , kolorowe plony ! bardzo miłe zdjęcie !

DD = Dożynki Dyniowe :) pozdrawiam !!!

henry

henry 2016-10-03

re/ dzięki Oldboy'u :)

Masz piekne uprawy - ja takowych nie posiadam - zbyt mała ilośc słońca. Mój ogród to starodrzew.........

watroba

watroba 2016-10-03

zdrowo i kolorowo, świetny kadr, pozdrawiam serdecznie ...
re; wina nie pijam niestety, ale inne trunki ??????

ewik57

ewik57 2016-10-05

Cytaty fantastyczne a dynie fotogeniczne.
Rzadko je jadam, a szkoda. Dynie rzecz jasna, nie cytaty...

Re: co do ogrodów zoologicznych...
Nader rzadko w nich bywam, skojarzenia mam podobne do Twoich.
Odwiedziłam ostatnio zoo safari w Dvůr Kralove / z racji wykonywanego zawodu/ i przejażdżka samochodem tuż obok tych potężnych zwierząt wzbudziła wiele emocji, stąd zdjęcie.

pimpoli

pimpoli 2016-10-08

CO za urodzaj! co za kolory!! gratuluję :)

olga22

olga22 2016-10-08

gratuluję fotki! lubię potrawy z dyni i jesienią często gotuję!

olga22

olga22 2016-10-08

dynia Olga ładna!!!

cru73

cru73 2016-10-10

re: to UFO mi na obiektywie usiadło ;)

ewjo66

ewjo66 2016-10-10

re: dlatego kartofel jest przeszyty patykiem do szaszłyka, żeby można były kroić w spiralę...na okrągło...inaczej przetniesz go i się rozwali...

nie powiem, żeby to się szybko robiło, ale dasz radę...wieczory teraz coraz dłuższe..:-))))

pozdrawiam :-)

ogorod

ogorod 2016-10-11

Właśnie ugotowałam zupę dyniową ( nie na słodko, bo nie lubię), a dyni miałam trzy. Jedną taką ok 7 kg wydałam w całości, jedną właśnie zużyłam a trzecia ok. 8 kilowa jeszcze czeka. Patisony tez obrodziły a cukinii to w przyszłym roku muszę posiać więcej. Pozdrawiam serdecznie, D.

arw10

arw10 2016-10-11

Gratuluje i pozdrawiam.

rendi

rendi 2016-10-13

Cudna kompozycja

cymonek

cymonek 2016-10-15

Cytaty - Ad.1

I wskazujący palec miał większy, niż pozostałe.
Od ciężkiej pracy, rzecz jasna ;)

czes59

czes59 2016-10-23

No, no wspaniała kolekcja!

mousik

mousik 2016-11-19

śliczna kompozycja :-)

dodaj komentarz

kolejne >