TERRINA CZERWONO-ZIELONA.
Była wcześniej terrina drobiowo- pieczarkowa, a dzisiaj buraczano-szpinakowa.Proporcje troszkę nierówne,ale bardziej lubię buraczki od szpinaku,,hehehe
SKŁADNIKI:
*2 duże ugotowane buraki
*50 dag białego sera
*sok z jednej cytryny
*50 dag szpinaku mrożonego
*gałka muszkatołowa,pieprz,sól
*małe opakowanie żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
1.Buraki obrać,zmiksować z połową sera.dodać sok z cytryny,pieprz, sól.Połowę żelatyny rozpuścić w malutkiej ilości ciepłej wody.Połączyć z masą buraczaną.Przełożyć do foremki, wstawić do lodówki,aż stężeje.
2.Surowy szpinak zmiksować z pozostałym serem,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową, połączyć z resztą rozpuszczonej żelatyny.
Nałożyć na warstwę buraczków i ponownie wstawić do lodówki. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu majonezowego. Smacznego.
KILKA RAD O BURAKU, KTÓREGO BARDZO LUBIĘ,A KTÓRY UWAŻAM JEST NIEDOCENIANYM WARZYWEM.
*Najbardziej cenione odmiany buraków,to te,które po przekrojeniu mają jednolitą barwę i mało widoczne pierścienie.
*Buraki podczas gotowania nie tracą wiele wartości odżywczych,ale tracą kolor,żeby temu zapobiec dodaj troszkę soku z cytryny lub octu.
*Mały buraczek dodany do rosołu, nada mu piękną, głęboką barwę.
*Buraki posiadają w sobie sporo cukru i łatwo je zakisić.
dodane na fotoforum:
smerff 2011-01-30
dziękuję:))) akurat miałem zrobić śniadanko i dzięki Tobie już nie muszę:):)poczęstowałem się dziękuję smakowało:):)
Dzień dobry Sławku!!!miłej i udanej niedzieli życzę z humorkiem pozdrawiam serdecznie:):):)
http://www.youtube.com/watch?v=Pyly3JtXoy4&feature=related
też Jestem Sławek hihihihihih
isia222 2011-01-30
nie znam, nie mam pojecia jak to może smakować...
jak to się właściwie je?kroje kawałek jak ciasto i na chleb???
elza58 2011-01-30
ciekawa jestem smaku ale myślę,że jest smaczna jak wszystkie Twoje specjały....pozdrawiam,miłego dnia.......
lila25 2011-01-30
ale cudenko ale mam obawy przed zrobieniem bo moze mi ..... nie wyjsc ;-)
agatap6 2011-01-30
musi byc wysmienite
kot54 2011-01-30
Wygląda ciekawie......nie jadłam.....
oczy79 2011-01-30
:-)
kawa84 2011-01-30
a ja myślałam, że to gąbka;))))
nie kasuj nigdy tej galerii, przydadzą sie Twoje przepisy;))
karisa 2011-01-30
Spróbuję zrobić może mi się uda.Wypróbowałam już kilka Twoich przepisów,jesteś nieoceniony .Dziękuję.
oliika 2011-01-30
za szpinakiem nie przepadam choć jest bardzo zdrowy;-)))
ale wygląda ciekawie i smakowicie:-)
ansa54 2011-01-30
To ja rzucam się na dolną partię terriny....za szpinak oddam wszystko:)
Pozdrawiam niedzielnie:)
teresaj 2011-01-30
Ach,drogi Piątalku ileż Ty masz fantazji w przygotowywaniu tych smakołyków.Ja uwielbiam niesamowicie i szpinak i buraczki.Muszę spróbować to zrobić:)))
agat33 2011-01-30
Wyglada fantastycznie to zestawienie kolorów! Jest pyszna z pewnością... lubię szpinak i buraki więc dla mnie to śwetny przepis, muszę wypróbować:))
violinka 2011-01-30
Świetnaaaaaaaaa pozdro
bozka03 2011-01-30
A ja lubie bardziej szpinak ,wiec bedzie jego przewaga:)))
malwi67 2011-01-30
No to juz wiem do kogo mam wpadac po pomysly kulinarne....pysznie wygladaja i chyba tez tak smakuja:)))))
kris13 2011-01-30
Podobne do gąbki...ale u Ciebie napewno smaczne_nowy przepisik wart wypróbowania ;))
danka1 2011-01-30
To widać na fotce co lubisz bardziej.,..
gaga09 2011-01-30
Pomysłów,fantazji przyznaję, że Ci nie brakuje.....super, tak trzymaj!! A jak skorzystam z Twoich przepisów i rad, chyba się nie pogniewasz....pozdrawiam cieplutko wieczorkiem...:))
hellen 2011-01-31
Dzień dobry :0)
Widziałam taką dzisiaj w "MOJE GOTOWANIE" i terrine z tuńczyka.Kusi mnie zrobić ale kto mi to zje ? U mnie takich rarytasów nie lubią. A sama nie dam rady.....hmmm
skajka1 2011-02-01
buraczki uwielbiam; ze szpinakiem to tak różnie bywa (z przewagą na nie); ale skoro zrobiłeś to spróbuję, bo wygląda to ciekawie;
pozdrawiam serdecznie :))
elza100 2011-02-03
Buraczki powinno się jeść bo mają dużo walorów nie tylko smakowych ,ale i zdrowotnych:-)
jokanta 2011-02-14
Podobnie zrobiłam buraczki,ale do utartych dodałam galaretkę agrestową,wymieszałam i do lodówki .Zrobiłam w małej dekoracyjnej salaterce.Po zastygnięciu kroiłam nożem i mały plasterek każdemu do drugiego dania.Powiem tak było dobre,inne ale dużo się tego nie zje.
szept11 2011-02-24
Bardzo lubię wszelkie galarety......no i wędzonki.....może machniesz coś w tym temacie.Dobranoc