Kuchenne inspiracje Piatala,,,
Cały czas liczę, że niedługo zacznę serwować obiady w moim kontenerze na kółkach. Na razie ćwiczę. Podstawowym daniem obiadowym, będzie wielki schabowy i pieczeń z karkówki w sosie pieczarkowym. Ale muszę urozmaicać menu. Oto inna propozycja. Skrzydełka z pieczonymi ziemniakami i dipem, oraz urozmaicone warzywa.
Zdradzę Wam kilka sekretów związanych z tym daniem.
Jeżeli chcecie, żeby skrzydełka były mięciutkie i soczyste, musicie wcześniej je podgotować. W czasie gotowania dla smaku można dodać kostkę rosołową i warzywa. Przy okazji będzie troszkę rosołku. Na patelni nie usmażą się tak, żeby w smaku były wyborne. Jak macie mięciutkie skrzydełka, dajcie im odpocząć, niech ostygną. Następnie obtaczajcie je w panierce, w mleku i następnie jeszcze raz w panierce i na patelnię.Można też skorzystać z frytkownicy. Będą wyborne,zapewniam,,
Każdy może zrobić panierkę po swojemu. Moja była taka. Do mąki dosypałem zmielony kmin rzymski, sól, wędzoną zmieloną paprykę, oraz przyprawę chili, troszkę soli. Chili możecie zastąpić pieprzem, albo ostrą papryką, można też dodać troszkę gotowej przyprawy do kurczaka. Spróbujcie,,polecam,,
Do skrzydełek warto podać dip,,mój był paprykowo-czosnkowy.
dodane na fotoforum:
violinka 2014-03-06
pychaaaaaaaaaaaa coś dla mnie pozdro
basia43 2014-03-06
re: widzę właśnie. Ja lubię też na talerzu mieć wiosnę,ale kto by tachał drzewo znad morza...
anad60 2014-03-06
Szefie Ty to jesteś Mistrz nad Mistrze
jak pojadę nad morze to wstąpię do tego
punktu Gastronomicznego...mniam *;*
maj56 2014-03-06
Witam Cię i pozdrawiam cieplutko-miłego popołudnia życzę:))wspaniale to coś dla mnie-ale trafiłam na obiadek :))
funia77 2014-03-06
Dzięki za przepis, wypróbuję bo właśnie walają mi się skrzydełka w zamrażalniku. Wyglądają smakowicie!!
leipz12 2014-03-06
Ekstra prezentacja z opisem...dzięki...tak własnie zrobię :-)
slav43 2014-03-06
Uwielbiam skrzydełka.:)
jaworr 2014-03-06
Super, jak będziesz miał pojazd na kółkach to może zawędrujesz na południe kraju..:))
Apetyczne foto..:))
kris13 2014-03-06
Ojejku! ale wyśmienite danie_chyba wybiorę się do Szczecina jak otworzysz swoją gastronomię...dzięki za te sekretne sposoby na skrzydełka :))))
akrek1 2014-03-07
...a piwo jest do przepysznego jadła?????
kicia77 2014-03-07
super... zapraszam na Kaszuby...jak już wyruszysz..dzięki za cenne rady Sławku.. ;)) pozdrawiam
stachs7 2014-03-07
Kusicielu....Jak już będziesz serwował obiadki ,proszę,daj adres....
deresz 2014-03-12
Sos czosnkowy zrobię sobie sama bo dipy lubię umiarkowanie, ale jak się robi takie piękne ziemniaki? Próbowałam kilka razy w piekarniku i wyskakiwałam z kapci piekły się i piekły:) Skrzydełka tak zrobię - wyglądają wybornie:)