Kuchenne Inspiracje Piatala.

Kuchenne Inspiracje Piatala.

Cielęcina z kapustą Pak Choi, pęczakiem i soczewicą.




Żona kupiła kapustę Pak Choi, bez konkretnego powodu. Dzisiaj zrobiłem ją na obiad. Kapustę podałem z pieczoną cielęciną, sosem pieczeniowym i gotowaną z masłem soczewicę z pęczakiem. Polecam,,Rewelacja!

Cielęcinę podsmażyłem na patelni, a następnie podpiekłem w piekarniku, pilnując, żeby była mięciutka i soczysta w środku.
Kapusta Pak Choi pochodzi z Chin, ale najwięcej produkuje się jej w Holandii i z tego kraju pewnie będzie pochodziła ta, którą kupicie. Na patelni podpiekłem pieczarki, pokrojone w grube plastry, jak się zarumieniły od liści kapusty odkroiłem twarde łodygi i dodałem do pieczarek, następnie masło i czosnek. Łodygi musisz dodać na patelnię wcześniej, ponieważ smażą się dłużej. Następnie, liście, im do zblanszowania wystarczą 2-3 minuty. Pieprz, sól i masło. Także kilka cieniutkich płatków marynowanego, młodego imbiru. Zaostrzy smak kapusty i nada jej wyjątkowy smak. Trzy najmłodsze listki zostawiłem do dekoracji talerza.
Cielęcinę z powodzeniem możecie zastąpić polędwiczką wieprzową.

Pęczak wymieszany z zieloną soczewicą ugotowałem z dodatkiem masła i soli.

SOS

Mój sos mam z poprzedniego dnia, po pieczonej karkówce. Karkówkę piekę z cebulą, oliwą, zielem angielski, czosnkiem i liściem laurowym. Po upieczeniu z sosu wyjąłem ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zmiksowałem. Jak przeoczycie jakieś ziele, to nie szkodzi, dokładnie należy wybrać liście. Sos naturalnie się zagęści i nie musicie stosować żadnych glutenowych zagęszczaczy. Jeszcze jeden dość zaskakujący składnik. Do zmiksowanego, aksamitnego sosu dodajcie szklankę zaparzonej kawy. Podgrzej do momentu, aż sos się zredukuje. Może wyda to Wam się dziwne, ale poważnie wzbogaci jego smak, zaryzykuj na moją odpowiedzialność. Oczywiście w kawie nie może być fusów, więc albo rozpuszczalna, albo z expresu, ewentualnie użyj drobnego sitka. Smacznego! Warto spróbować.

dodane na fotoforum:

ewjo66

ewjo66 2017-02-06

oglądałam w Lidlu tę kapustkę, ale w końcu jej nie kupiłam...
następnym razem wezmę, bo w sumie mnie ciekawi...

stor55

stor55 2017-02-06

bardzo ciekawe danie

aiguill

aiguill 2017-02-06

No to mam obiad na najbliższą niedzielę, pozdrawiam :-)

anad60

anad60 2017-02-06

No Szefie tyle nowości w tym przepisie
danie na pewno smaczne ...jak to u Ciebie
jeśli chodzi o dodanie kawy do sosu
to na pewno wykorzystamy.

alik61

alik61 2017-02-06

sos bardzo mnie się podoba;)

hania44

hania44 2017-02-06

Ale pycha! :) Tylko spóźniłam się bo już po kolacji...
Pomysł na obiadek znakomity...właśnie kupiłam dziś dobre mięsko! :)

hania44

hania44 2017-02-06

Ale i pęczak i kapusta wyglądają bardzo apetycznie i zachęcająco! :)

jaworr

jaworr 2017-02-06

Wspaniałe wszystko i to mnie cieszy, że nic się nie marnuje...:)
Pozdrawiam...

isia222

isia222 2017-02-07

palce moge lizac:)

pdorota

pdorota 2017-02-07

re:Na życzenie:)
Już wstawiam wodę...

felunia0

felunia0 2017-02-07

powrót w pięknym stylu ..Pozdrawiam.

adamowa

adamowa 2017-02-07

Ach te Twoje inspiracje ...pomysl z kawa do sosu? musze sprobowac ...napewno zaskocze Twoim pomyslem moich glodomorow :) Pozdrawiam Slawku ...

adamowa

adamowa 2017-02-07

re: nie ...to Wieden :)

zabuell

zabuell 2017-02-08

Kawa do sosu? To po jedzeniu juz nie trzeba pic...

ewulka

ewulka 2017-02-08

wygląda apetycznie,chyba skorzystam z przepisu :)

irena77

irena77 2017-02-09

WiTAM....Sławku.....poszukuję.....osobistego ....kucharza...nr.....tel....podaję.....na priv....

marinka

marinka 2017-02-12

pycha,,pozdrawiam,,,,,,,,,,,,

wisko15

wisko15 2017-02-12

ŚWIETNIE SŁAWKU TO WYGLĄDA I ZNAJĄC TWÓJ SMAK TO I W SMAKU DOSKONAŁE :)
POZDRAWIAM

isia222

isia222 2017-02-18

moje danie, lubie takie smaki

bryza

bryza 2017-02-23

O z tą kawą to dla mnie nowość , wypróbuję :)))))),a całe danie- rewelka :)

alkaa

alkaa 2017-03-08

na kapustę ostatnio spoglądałam... a z tą kawą ciekawy miks...

alola11

alola11 2017-04-01

pasuje mi mięsko lubię

mpmp13

mpmp13 2017-04-04

To wybieram dla siebie . Ja z jedzeniem od lat jestem "bakier" . Coś tam lubię,coś co mi smakuje to organizm nie przyswaja .Wiosennie pozdrawiam .

dodaj komentarz

kolejne >