Tarta ...

Tarta ...

https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1036/1951/

Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki,
1/4 łyżeczki soli,
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki zimnego kremowego twarożku (może być bardzo gęsta kwaśna śmietana),
1 żółtko,
1 łyżka bardzo zimnej wody,
1,5 łyżeczki białego octu winnego

Farsz:
3 polędwiczki,
4-5 dymek (białe i zielone części), posiekanych,
4-5 roztartych ząbków czosnku,
70-80 dag oczyszczonych kurek (duże pokrojone na kawałki, małe w całości),
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki estragonu,
kilka suszonych pomidorów, osączonych z oliwy i pokrojonych w paseczki,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (danish blue)
kilka oliwek,
kilka kaparów

wyrabiamy ciasto z podanych składników, lepimy kulę zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
zabieramy się za nadzienie, polędwiczki kroimy w kosteczkę i na kilku kroplach oliwki szklimy wcześniej przygotowane mięso (sól, pieprz, czosnek), dymkę, czosnek oraz grzyby. Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i podlewamy winem
wszystko smażymy jeszcze jakieś 5 min i odstawiamy do przestygnięcia (zimny farsz się lepiej nakłada)
ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm następnie przekładamy farsz z patelni na ciasto pozostawiając wolne brzegi (tak jak na zdjęciu) kruszymy ser i zawijamy te wiszące brzegi do środka
pieczemy 30-40 minut przy 200°C
po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać jakieś 5 minut i dopiero kroimy na porcje :-)

dodane na fotoforum:

slawek9

slawek9 2011-09-08

coś spleśniało???

pinecha

pinecha 2011-09-09

... na szczęście, tylko ser ;-)

dodaj komentarz

kolejne >