ingrediencje:
duży kawałek uda wołowego
włoszczyzna
pół średniej wielkości cebuli (przypalonej)
2 listki laurowe
4 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
wody tyle, żeby przykryć mięso nadmiar i tak się zredukuje w czasie gotowania
sól lub kostka rosołowa, jak kto lubi
mały słoiczek chrzanu tartego
½ łyżki masła
1 łyżka mąki, płaska
około szklanki wywar z wołowiny
natka
koper
śmietana
cukier i sok z cytryny
wywar:
mięso umyć i zalać wodą, w czasie gotowania trzeba zbierać fusy które wypłyną na powierzchnię
następnie dodajemy, sól, pieprz, listek, ziele i przypaloną cebulę
jak mięso będzie prawie miękkie dodajemy włoszczyznę
oczywiście gotujemy do miękkości, takiej jak kto lubi ;-)
sos chrzanowy:
w rondelku rozpuścić masło, następnie należy dodać odrobinę mąki i dokładnie wymieszać
następnie dodajemy nasz wywar mięsno warzywny i dokładnie mieszamy
kolejnym krokiem będzie dodanie chrzanu odrobiny cukru, soli, pieprzu, cytryny i zabielenie śmietaną
na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i natkę
mieszamy i odstawiamy, sos powinien jeszcze odrobinę zgęstnieć
pomysł na to, co zostało :-)
-wywaru i to takiego treściwego, zostało dużo pewnie część zamrożę i może jurto zmontuję flaki?
-na pewno z nadmiaru włoszczyzny, zrobię sałatkę warzywną na kolację ;-)
dodane na fotoforum:
mocarny 2012-08-26
jestes poprostu mistzruniem!!!
pysznie zrobione i pieknie sfotografowane!!!!
pozdrawiam
anulkaz 2012-08-26
No, no to danie wygląda rewelacyjnie:)Ozorek wołowy byłby wspaniały w takim sosie.
amarmad 2012-08-27
W sosiku chrzanowym powiadasz. Uwielbiam sos chrzanowy, tylko u nas rzadko bywa z powodu najmłodszego członka rodzimy :(