Można kapary robić...nasionko Nasturcji:))
* 50 dag zielonych owoców nasturcji
* 1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
* 10 dag cukru
* 3 goździki
* kawałek cynamonu (2-3 cm)
Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków. Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody), cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.
reni50 2009-09-23
a jak się robi kapary?
maria10 2009-09-23
..... i świetnie.... jak zakrętka..... ślimaczek.... a za kaparami nie przepadam:))))
ada40 2009-09-23
Przez wysokie skały leciał orzeł biały, kazał mi się wpisać w twój bloog maly milej nocki zycze dobranoc.
b0zenka 2009-09-23
,, Czas spać-powiedziała nocka.
Nie,nie!- jeszcze nie!
Przyjaciół odwiedzić trzeba,wieczorne życzenia przekazać..DOBREJ NOCY..zyczyć.
... D.O.B.R.A.N.O.C ...
reni50 2009-09-23
nigdy nie jadłam kaparów więc nie wiem czy lubię ale chętnie spróbuję...
igorula 2009-09-23
Zdjecie jest piekne...w swietnej tonacji...a kapary to z mila chcecia zostawie dla innych bo generalnie zjesc zjem ale nie przepadam
Dobrej nocy Reniu:)
ohiboka 2009-09-23
Slicznie , kropelkowo!