nie tylko Okrasa łamie przepisy

nie tylko Okrasa łamie przepisy

U Marii skosztowałam pasty sezamowej i bardzo mi smakuje. Dzisiaj postanowiłam pod jej nadzorem zrobić pastę dla siebie- do domu.
Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom.

Właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. W XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych. Obecnie sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu, które - w zależności od gatunku - mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się dwie odmiany - biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem.Ziarna praży się na patelni, w garnku z grubym dnem lub na blasze w średnio rozgrzanym piekarniku. Ziarna należy często mieszać, aż do czasu, gdy nasiona staną się złote i sypkie. Następnie, jeszcze przed utarciem ziaren, mieszaninę należy odstawić do wystygnięcia. Potem należy rozetrzeć blenderem.WSPANIALE SMAKUJE posmarowany na chlebie razowym polany odrobiną miodu.

olga84

olga84 2016-08-06

Chętnie spróbuję

zofiam

zofiam 2016-08-06

Zapewniam,że pasta sezamowa jest bardzo smaczna.Ja też jadłam ją wyprodukowaną przez Marysię

beata1

beata1 2016-08-06

Życzę spokojnego i pogodnego dnia

wypełnionego tylko dobrymi chwilami...
Superowa focia.....

reni1

reni1 2016-08-06

Ja paste do humusu robie..i do baklazanowej pasty tez dodaje..

anita591

anita591 2016-08-06

Cieplutko pozdrawiam znajomych i tych którzy mnie odwiedzają , życzę miłego i udanego weekendu.

maria10

maria10 2016-08-07

....ale smaczności tam robicie..... ciekawa jestem tej pasty.... czy jeszcze czegoś się tam dodaje???? ..... pozdrawiam:)))))

zagra

zagra 2016-08-07

bardzo ciekawy produkt- godny produkcji i skosztowania

dodaj komentarz

kolejne >