lato w słoikach zamykam

lato w słoikach zamykam

SOS SŁODKO-KWAŚNY - składniki:
• 3 kg pomidorów
• 1 kg cebuli
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 puszka ananasów
• 1 puszka kukurydzy
• 4 marchewki pokrojone w zapałkę
• 6 ząbków czosnku
• 0.5 łyżki chili z torebki
• 2 łyżki musztardy
• 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
• 1 łyżka curry
• 1 łyżka pieprzu mielonego
• 2 szklanki cukru
• 1 szklanka octu
• 2 łyżki soli
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• sposób przygotowania: 1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
2. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
3. Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować.
4. Gorący sos wkładać do słoików

anita591

anita591 2016-08-29

przetwory przetwory na zimę zapasy pozdrawiam

maria10

maria10 2016-08-29

.... świetny przepis.... a takie sosy bardzo lubimy..... chętnie zrobię sobie i ja na zimę.... czy te słoiczki trzeba jeszcze pasteryzować????? gorąco pozdrawiam i życzę dobrej nocy:)))))

maria57

maria57 2016-08-29

Gdyby nie ta drążąca mój mózg skleroza mogłabym ze sto procentową pewnością stwierdzić, że już robiłam z tego przepisu dokładnie taki sam sos - pewna nie jestem, więc posłużę się Twoim świeżym przepisem - jutro maszeruję po zakupy. Zatem dziękuję Reniu za świeży przepis.

jagoda8

jagoda8 2016-08-29

Jak dużo składników....i pracy dużo...masz Reniu dar do wszystkiego....czego sie nie dotkniesz to wychodzi bardzo dobrze:)))

olga84

olga84 2016-08-30

...same pyszności. ..

reni1

reni1 2016-08-30

Dziekyje za przepus..pracusiu..moze wene zlapie

maria57

maria57 2016-08-30

wszystkie produkty zgromadzone, ale....pomidorom dam jeszcze dwa dni poleżeć - lubię do przetworów bardzo dojrzałe pomidory, więc leży wszystko w kuchni i czeka - przyprawy odmierzone

dodaj komentarz

kolejne >