Wysyp grzybów na naszym podwórzu...(jest ich więcej).
irena46 2012-11-27
dzień dobry Marylko:)miłego dnia życzę,pozdrawiam:)))
jagna63 2012-11-27
To nie musisz dużo szukać.....
Witaj Marylko, wczoraj był taki piękny dzień, za to dziś szaro, buro i ponuro, ale mimo wszystko, milutkiego dnia Ci życzę :)))
grochy 2012-11-27
Fakt...jest ich wszędzie pełno..... to chyba jakaś kolejna plaga..... u mnie też rosną wszędzie gdzie chcą....
Pozdrawiam i znikam do moich liści.....niestety...
zuza99 2012-11-27
re.. no to troche uplynelo czasu.Ja mam siostre w Warszawie ,zreszta pochodze z mazowsze ,czesto bywam...Teraz jedzie sie z Poznania do Wawy 3 i pol godziny tak ze nie jest tak zle.:)
fritka1 2012-11-27
Ładne dwa grzybki,ale żeby były jadale.Miłego dnia Marylko
walter46 2012-11-27
Po mrocznej nocy dzień się budzi ze snu,
promienny z nowymi nadziejami wstaje,
otwórz szeroko oczy,rozejżyj się tam i tu,
co dzisiaj takiego ludziom od rana rozdaje.
Otwórz okno na oścież i zaproś go do siebie,
przywitaj go,z uśmiechem,jak robisz to co dnia,
On także radośnie uśmiechnie się do Ciebie,
i powie Ci,co dzisiaj w podarku dla Ciebie ma.
Ma pełen kosz,a w koszu twe skryte marzenia,
które Ci głowę zaprzątają na jawie i we śnie,
być może,że dziś doczekają się spełnienia,
gdy mocno uwierzysz,że dzisiaj spełnią sie.
Ma także dla Ciebie moc pozdrowionek,
od przyjaciół ,którzy o tobie nie zapominają,
czekają,kiedy tylko nastanie nowy dzionek,
z wielką radością zaraz je do Ciebie posyłają..
Także serdeczny uśmiech chce Ci podarować,
odrobinę życzliwości,której tak bardzo brakuje,
bierz obiema rękami,byś mógł/a się radować
niech tylko szczęście w twym domu dziś króluje
.
ruda53 2012-11-27
Marylko u Mnie też jest wysyp hihi.Ale niech sobie rosną - natury też potrzeba w ogrodzie, chociaż nie jadalnej.Pozdrawiam serdecznie.
kroton5 2014-09-03
Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)
Grzyb jadalny. Do celów konsumpcyjnych używa się wyłącznie kapeluszy, odrzucając łykowate trzonki. W smaku łagodny, o orzechowym posmaku, nadaje się głównie do zup, sosów. Zawiera mniej wody, niż inne grzyby i z tego powodu nadaje się także do suszenia[6]. W jednym z atlasów w 1909 r. tak pisano o tym gatunku: "Z powodu jego miłego, aromatycznego, przyjemnego smaku zalicza się on do najsmaczniejszych grzybów jadalnych". Należy jednak uważać przy jego zbieraniu, może być bowiem pomylony z niektórymi trującymi lejkówkami i grzybówkami, które rosną na takich samych siedliskach.