Sezon ogórkowy rozpoczęty .

Sezon ogórkowy rozpoczęty .

Będą tradycyjne kiszone i sałatka meksykańska.

kaska27

kaska27 2012-07-30

o będzie co zimą podbierać od mamusi:)

ewita68

ewita68 2012-07-30

Mam już to za soba :))

niusia1

niusia1 2012-07-30

pracus z Ciebie,ale i ja dziś z ogórami i fasolką walczyłam- my kobiety tak mamy niestety- pozdrawiam pogodnym wieczorkiem Zdzisiu!

lilaroza

lilaroza 2012-07-30

Będą ogóreczki swojej roboty :):)....super !!!

maria19

maria19 2012-07-30

A można zapytać jak robisz sałatkę meksykańską?
Pozdrawiam:)

jurgen1

jurgen1 2012-07-30

#########################
Kto ma w oczach nieba blask, komu świeci milion gwiazd.
Komu księżyc wskaże drogę, i pokrzepi gdy jest gorzej.
Kto ma w oczach błękit nieba,nic do szczęścia mu nie trzeba.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
-wspaniałego wieczoru, snów pięknych - dobranoc buźka - ...):))
############################################

katakum

katakum 2012-07-30

....zimą pyszności będą ,jak to się mówi , pod ręką , a najważniejsze że własnej produkcji .....przesyłam pozdrowienia po miesięcznej nieobecności

dalia22

dalia22 2012-07-30

ale będzie zapasik :) miłej nocki i kolorowych snów:)

rycho2

rycho2 2012-07-30

owocnej pracy Zdzisiu

dobry wieczór, serdecznie pozdrawiamy życząc udanej reszty wieczoru, miłych snów i fajnego ostatniego dnia miesiąca, Basia i Ryszard ☼ ♥:)) ☼ ♥:))

pantoja

pantoja 2012-07-30

Kwaszone, kwaszone jak najwięcej kwaśnych, bardzo lubię. Mogę jeść same zamiast deseru...:)

jagna63

jagna63 2012-07-31

ZNAM TEN SMAK.....PYCHOTA.

aniakar

aniakar 2012-07-31

Też robiłam ......

kzyhu

kzyhu 2012-07-31

dostaniemy słoik meksykańskiej? :)

maria10

maria10 2012-08-05

....a w zimie będzie co podjadać..... już czuję ten zapach jaki się u Ciebie unosi....:)))))

slawa1

slawa1 2012-08-06

a nie przepadam za sałatkami na zimę ale ta mi wyjątkowo posmakowała. Z podanej porcji wychodzi 21 słoiczków o pojemności 375 ml.

Składniki:
• ogórki małe 4 kg
• cebula 1 kg
• marchew 1 kg
• papryka czerwona 1 kg
• czosnek 1 główka
• sól 3 łyżki

Zalewa:
• ocet 10% 1,5 szklanki
• cukier biały 1,5 szklanki
• olej roślinny 1,5 szklanki

Sposób przyrządzenia:
W garnku gotujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką do dużej miski. Solimy i zostawiamy na dwie godziny. W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ja na dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę i paprykę po dokładnym umyciu także. Wszystkie te warzywa wrzucamy do drugiej miski, dodajemy posiekany czosnek. Z ogórków odlewamy nadmiar soku i dodajemy pozostałe warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Do zalewy dodajemy olej i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików ugniatając ją trochę. Zalewamy zalewą tak...

slawa1

slawa1 2012-08-06

Do zalewy dodajemy olej i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików ugniatając ją trochę. Zalewamy zalewą tak do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy.Pasteryzujemy od 15- 25 minuty w zależności od wysokości słoika.

rycho2

rycho2 2012-08-08

ta sa łatka będzie na pewno pyszna
Zdzisiu, dziekujemy za przemiłe wpisiki, pozdrawiamy

dodaj komentarz

kolejne >