Składniki:
1 kg ziemniaków;
1 średniej wielkości cukinia;
1 duża cebula;
2 jajka;
1 łyżka mąki;
sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Utrzyj ziemniaki na wiórki średniej wielkości, odstaw na chwilę, aż masa wypuści sok. Odlej jego nadmiar,(skrobię wlewam z powrotem )Na tej samej tarce utrzyj cukinię(wyduś lekko nadmiar wody) oraz cebulę i zmieszaj z ziemniakami. Do masy dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni. Gotowe placki podawaj ze śmietaną , albo z cukrem .
Dobry pomysł: do placków możesz podać także sos czosnkowy lub koperkowy.
pantoja 2015-07-23
Ja oddam każde mięsko za placuszki. Już kiedyś robiłam z cukinią, są bardziej delikatne. Tylko ja ucieram robotem na miałkiej tarce, na wiórkowej nie bardzo lubię:)
abore76 2015-07-23
Wyglądają bardzo smacznie i oczywiście pięknie podane.
vitaawe 2015-07-23
serdeczności...:)
http://photos.nasza-klasa.pl/33004322/3298/main/beb8a197cf.jpeg
maria10 2015-07-23
.... ja olej wlewam do ciasta i już do smażenia nie daję....są bardzo dobre i nie są takie ciężkie później..... z cukinią nie robiłam a akurat mam cukinię więc jutro spróbuję.... placków z cukinią.... i świetny pomysł z sosem czosnkowym lub koperkowym.... ja placki jadam same bez cukru i śmietany.....:))))
jadziax 2015-07-24
Musze wyprobowac uwielbiam placuszki ziemniaczane jadlam tez posypane cukrem naprawdę smaczne.