Kremówka

Kremówka

ciasto maślane:
30 dag zimnego masła
10 dag mąki

Mąkę posiekać z masłem na jednolitą masę,ukształtować w prostokąt schłodzić w lodówce.

Ciasto kluskowe:
20 dag mąki
pół jaja
1/2 łyżki octu(3%)
woda

Mąkę przesiać dodać pół jaja,ocet i tyle wody,aby ciasto było jak na pierogi.Wyrobić,rozwałkować.Na cieście kluskowym ułożyć ciasto maślane.Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę,lekko wałkować na kształt prostokąta.Złożyć na trzy części,owinąć folią aluminiową,włożyć do lodówki.Składanie na trzy części,wałkowanie i schładzanie powtarzać jeszcze trzy razy co 15-20 minut.Ostatni raz rozwałkować na grubość 1 cm. piec ok. 15 min. w 300 °C

1 l. mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 jajko
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru kryształu

W połowie mleka roztrzepać obie mąki,budyń i jajko,drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem,roztrzepane jajo z mąką,mieszając ugotować budyń.Gorący wylać między dwa blaty kremówki.Posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

rozella

rozella 2017-01-25

Stasiu, ale kusisz :)

kris13

kris13 2017-01-25

Trochę pracy...i serca i jest pyszna kremówka ;):)

astra40

astra40 2017-01-25

Coś pysznego!!!

jadpaw5

jadpaw5 2017-01-25

Łatwo się pokusić, ładnie wygląda

anita591

anita591 2017-01-25

Serdecznie pozdrawiam w styczniową środę... miłego dnia ..super fotka

jaworr

jaworr 2017-01-25

To smaczności u Ciebie Bożenko wiele....:))

isia222

isia222 2017-01-26

nigdy nie robiłam jeszcze tego słynnego ciasta....

slawa1

slawa1 2017-01-27

Bardzo pyszna.

halinag

halinag 2017-02-09

super kremówka...tylko trochę pracochłonna:))

dodaj komentarz

kolejne >