4 duże ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki masła
sól,pieprz
Cebulę obrać,pokroić i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Następnie dokładnie rozgnieść.Do ziemniaków dodać cebulę z masłem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Przestudzić.
Ciasto
50 dkg mąki pszennej
ok. 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować placek o grubości 2-3 mm, szklanką wykrawać placuszki i nakładać farsz,zlepić i gotować w osolonej wodzie ok 3 min od chwili wypłynięcia.Podawać polane masełkiem.
dodane na fotoforum:
ewka67 2010-02-19
Ale pyszności serwujesz....)))
bea01 2010-02-19
Pyszne... mniam. Uwielbiam pierogi, takich jeszcze nie jadłam...
Pozdrawiam, życzę wspaniałego weekendu:)))
magdabo 2010-02-20
Moja teściowa też takie robi i bardzo dobrze smakują ...))
iwanka1 2010-02-20
O takich nie słyszałam, moja działkowa sąsiadka robi gołąbki z ziemniakami, tartymi, grysikiem i podsmażaną cebulką, polewa je stopionym boczkiem. Jadłam też mi smakowały.
lunio 2010-02-20
na pewno spróbuję, dziękuję za nowinkę!