1 kg pieczarek średniej wielkości
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
łyżka przyprawy typu wegeta (czerwona)
bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia
zalewa::
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek łagodnego keczupu
słoiczek koncentratu pomidorowego(200g)
łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Z pieczarek odciąć nóżki.Jajka roztrzepać z czerwona przyprawą.Ogórki pokroić w plastry,tak samo cebulę.Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajkach i panierować w bułce.Smażyć na rumiano z obu stron.Na zalewę zagotować 4 szklanki wody z przyprawami.Usmażone grzyby układać warstwami 1 warstwa-grzyby 2-plastry cebuli 3-plastry ogórka powtórzyć warstwy.Zalać gorącą zalewą po wystygnięciu wstawić do lodówki.Wspaniała przystawka najlepsza następnego dnia po przyrządzeniu.
dodane na fotoforum:
beamm 2010-03-16
jak juz będziesz jadła to daj znac ja się dosiadam!!!!!!
magdabo 2010-03-16
Bardzo smacznie wygląda !
danka1 2010-03-16
Pyszności.
alasu 2010-04-07
wyśmienite próbowałam,ale w wersji pikantnej...wyborna przystawka.POLECAM RÓWNIEŻ Z RYBĄ NA GORĄCO!!!
xaviera 2010-04-15
z tego przepisu zrobiłam łososia w zalewie, wszystkim bardzo smakował, następnym razem zrobię takie pieczarki :)
http://www.garnek.pl/xaviera/9260026/losos-w-zalewie-octowo