makaron świderki
20 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
puszka groszku
cebula
1/2 przyprawy do gyrosa
szklanka śmietany
10 dag żółtego sera
sól,pieprz
siekana natka pietruszki
Wędlinę drobno pokroić i zeszklić razem z posiekaną cebulką na łyżce oleju.Dodać śmietanę i przyprawę do gyrosa cały czas mieszając gotować 2 minuty.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie,odcedzić,zahartować przelewając zimną wodą.Do sou dodać makaron,osączony groszek,łyżkę siekanej zieleniny i starty na tarce żółty ser.Wszystko razem podgrzać doprawić do smaku solą i pieprzem.
dodane na fotoforum:
ewka67 2010-05-15
Lubię taki makaronik z delikatnym sosikiem.....)))
jaworr 2010-05-15
wszystko mam w lodówce, nawet makaron ugotowany i hop, siup i już to będzie....:))
lunio 2010-05-15
Pomysłowe i na pewno pyszne!!!
magdabo 2010-05-16
O jakie fajne danko ... pycha !!!