tuszka z królika
1 cebula
1 spora marchewka
2-3 ząbki czosnku
olej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
Królika pokroić na porcje.Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą,pieprzem,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika oraz grube plastry marchewki.Dusić do miękkości pod przykryciem.Wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować.
Młoda kapusta ze śmietaną
Główka młodej kapusty
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
pęczek kopru
2 łyżeczki posiekanej dymki lub szczypiorku
sól
Kapustę poszatkować, podlać szklanką wody i dusić, aż będzie miękka. Następnie doprawić sokiem z cytryny, cukrem,dodać koper, dymkę, posypać mąką i posolić do smaku .Zagotować. Na koniec dodać śmietanę.
dodane na fotoforum:
amarmad 2010-05-27
Tu zawsze pysznie, mniam.
czy króliczek to jeden z tych od mamy z niedawnego zdjęcia? ;)
ewka67 2010-05-27
Ale mi smaku narobiłaś.....Tą kapuchą....))0
lilia22 2010-05-27
Mmm ale pyszny obiadek:) pozdrawiam
violinka 2010-05-27
królika uwielbiam pychaaaaaaaaaaa miłego popołudnia
magdabo 2010-05-28
Obiadek na bdb ... pycha !
corrado 2010-05-28
pyszny obiadek :), z młodą kapustką...palce lizać !!!