Ulubiony tort (ciasto) moich domownikow i nie tylko... ;-)
SKLADNIKI
Ciasto:
150 g maki
75 g cukru
75 g zimnego masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Masa:
3 puszki konserw. mandarynek (po 314 ml)
1/2 l mleka
200 g cukru
2 budynie waniliowe
600 g smietanki (gestej )
1 polewa do tortow (czerwona)
30 g platkow migdalowych
Wykonanie:
1.Make,cukier,maslo,proszek do pieczenia i jajko wyrobic na ciasto.
2.Natluszczona forme do pieczenia wylozyc ciastem i wstawic do lodowki.
3. Mandarynki odcedzic, sok odstawic na pozniej.
4. Budynie rozmieszac w malej ilosci mleka, reszte zagotowac z cukrem.
5. Do gotujacego sie mleka wlac rozmieszane budynie i dobrze wymieszac. Zdjac z ognia i dodac gesta smietanke, dokladnie mieszajac. Mase wylac na ciasto we formie.
6. Mandarynki ulozyc na masie budyniowej i wstawic do nagrzanego piekarnika ( 175°C) Piec ok. 75 minut.
7.Ciasto po upieczeniu wystudzic (najlepiej przez noc)
8.1/4 l soku z mandarynek wymieszac z polewa do tortow i caly czas mieszajac zagotowac.
9. Troszke ostudzic i polac ciasto.
10. Udekorowac platkami migdalowymi
Gotowe...! ;-)
frohsin 2012-03-18
super przepis! a polewa do tortów to jaka? bo wiem ,ze są kremy do tortów, ale o polewie nie slyszalam... pozdrawiam i zycze udanego dnia :) Monika
tabea 2012-03-18
@ frohsin
Ja uzylam "Tortenguss rot", nie mam pojecia ,jak sie to w Polsce nazywa. :-(
Podobne do galaretki, ktora z reszta tez mozna uzyc. :-)
frohsin 2012-03-18
rozumiem, czyli może być galaretka aby stężała potem:) dziękuję pięknie:)
lilka13 2012-03-18
co za perfekcja !! a w gebie mam pelno sliny, jestem antytalent tortowo-ciastowy ;))
kot54 2012-03-18
Wygląda apetycznie :)
lila08 2012-03-18
w Polsce nie ma takiej polewy...są tylko czekoladowe...ale jeśli można z galaretką to okey:)))
pozdrowionka,miłego wieczoru:)))