Karpatka

Karpatka

Ciasto :
1 szklanka wody
150g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
6 dużych jajek
szczypta soli

Wodę gotuję z margaryną,jak się zagotuje ściągam garnek z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodaję przesianą mąkę.Stawiam garnek z powrotem na piecu i gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut.Ciasto ma być jednolite i odchodzić od garnka. Zostawiam do ostygnięcia.Jak będzie zimne dodaję po jednym jajku stale miksując (miksuję 10-15 min. - im dłużej tym lepiej , wtedy wychodzą fajne \\\"góry\\\")
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę o wymiarach ok. 35x25cm (bez brzegu) wysmarować margaryną, posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć,rozprowadzić łyżką lub łopatką silikonową.
Piec na złoty kolor w temperaturze 200°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Krem :
3 szkl.mleka
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny (daję Kaśkę lub Palmę)
3-4 żółtka
ok.3/4 szkl cukru
łyżka cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
do kremu dodałam swojskiego \\\"Adwokata\\\" ponad pół szklanki,mam go bardzo gęstego,rzadszego trzeba dodać mniej.

W szklance mleka rozpuszczam budynie z cukrem waniliowym.Resztę mleka gotuję.Żółtka ucieram z cukrem,gdy je utrę wlewam do nich rozpuszczony budyń-miksuję.Wlewam na gotujące mleko,cały czas mieszając.Studzę.Masło z margaryną ucieram-do utartego dodaję stopniowo ostudzony budyń,na końcu ajerkoniak (opcjonalnie)
Masę smaruję na jednym blacie ciasta. Przykrywam drugim blatem.Schładzam,przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

wolke1

wolke1 2016-04-20

pięknie ci wyrosła...
to może i tym przepisem się ze mna podzielisz?

isia2

isia2 2016-04-21

lubię , tez będe robić na weekend

dodaj komentarz

kolejne >