Niezwykle trafne połączenie smaków - łosoś jest po prostu pyszny .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 dzwonka z łososia
1 cytryna
50 mll syropu Amaretto
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki masła
olej
mąka
sól
Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku, lekko posolić , popieprzyć . Sok wyciśnięty z cytryny zmieszać z Amaretto i 2 łyżkami oleju .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 3 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej , wsypać na niego trawę cytrynową i zamieszać . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano i surówką ( ja podałam z pomidorami .
Gwoli wyjaśnienia - użycie słodkiego syropu Amaretto nie powoduje słodyczy w rybie. Połączenie z dużą ilością soku z cytryny uwalnia aromat migdałowy , który delikatnie aromatyzuje rybę nadając jej migdałowo- cytrynowego posmaczku. Trawa cytrynowa dodatkowo ten cytrynowy smak wzmacnia.
dodane na fotoforum:
ewka67 2010-07-16
Ja dziś się zajadałam kalafiorem z twojego przepisu.....Lecz go troszkę przerobiłam bo dodałam jeszcze płatki migdałów......Był pyszny.....Dziękuję.....)))
kakasia 2010-07-16
Wygląda wyśmienicie - i na pewno tak smakuje .Smacznego.Pozdrawiam -miłego dnia !!!!
ala25ma 2010-07-16
..♥.. Witam ♥♥ ... Uśmiechem przywitaj Piątkowy DZIEŃ ... i .. będzie Ci ♥♥♥♥ lżej a może nawet chłodniej ... po deszczu, który pewnie będzie padał .. ♥♥ ..:)) ♥♥♥
crist49 2010-07-16
..Serce jest jak zegar:
w każdej minucie,
godzinie i dobie
myśli o drugiej osobie.
I ja o Tobie dzisiaj pomyślałam
znowu tu wpadłam i napisałam.:))))
rudy13 2010-07-16
podziwiam cię Buniu, że w to gorąco coś pichcisz.... u mnie sałatki i chłodniki.... :))