Weekendowe grillowanie
*******************
Ciasto:
40g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 ciepłej wody
600g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Masełko:
120g masła
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ziołowy chlebek do odrywania
Masełko:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować.
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować
masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15
minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.
https://gotujmy.pl/ziolowy-chlebek-do-odrywania,przepisy-pieczywo-przepis,183889.html