CZEREMCHÓWKA
Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne
grazia13 2008-09-12
świetne ujęcie :)
izunia12 2008-09-12
Śliczne zdjęcie...przepisik ciekawy,może wypróbuje ale gdzie ja znajdę te owoce?...poszukam:))
zuzia40 2008-09-12
witaj bardzo ładne zdjęcie i przepis na nalewkę musi być przedni
megan30 2008-09-14
wspaniała :)
pozdrawiam ciepło