Leśne owoce jesieni - czeremcha;

Leśne owoce jesieni - czeremcha;

CZEREMCHÓWKA

Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%

Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.

Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne

grazia13

grazia13 2008-09-12

świetne ujęcie :)

izunia12

izunia12 2008-09-12

Śliczne zdjęcie...przepisik ciekawy,może wypróbuje ale gdzie ja znajdę te owoce?...poszukam:))

annnika

annnika 2008-09-12

slicznie wyszlo tak jesiennie :)

zuzia40

zuzia40 2008-09-12

witaj bardzo ładne zdjęcie i przepis na nalewkę musi być przedni

nelsia

nelsia 2008-09-12

jesień za pasem:)

ewusia

ewusia 2008-09-13

Ładny widok.....już jesienny....pozdrawiam.

megan30

megan30 2008-09-14

wspaniała :)
pozdrawiam ciepło

osiak

osiak 2008-09-15

super galeria pozdrawiam goraco:))))

dodaj komentarz

kolejne >