- coś pysznego na weekend wg. przepisu od "zgaga6":)

- coś pysznego na weekend wg. przepisu od "zgaga6":)

Oto przepis od "zgaga6" - Witam , ja robię te racuchy tak" na oko" ale oto przepis:
lekko ciepłe mleko 0,5l
pół kostki drożdży ok 50g
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
2 jajka
mąka 60 - 80 dkg

Wszystko włożyć do dużej miski i trzepaczką lub miotełką dokładnie wymieszać ,mieszając stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania gęstego ciasta ,ciasto musi być bardzo gęste aż będzie z trudem tą miotełką poruszać.Następnie kilka 3-4 winnych jabłek obrać i pokroić na ćwiartki a ćwiartki na plasterki.(Ciasto w tzw. międzyczasie nam wyrasta)
Dodać do ciasta i dobrze wymieszać , pod wpływem soku z jabłek ciasto stanie się bardziej lejące i plastyczne .Smażyć na oleju (im więcej oleju tym lepiej wyrastają )uważając na temperaturę bo lubią się przypalać a muszą się dopiec w środku .Koniecznie upieczone posypać cukrem waniliowym,zapach jest cudowny.
Życzę powodzenia ja po kilku podejściach doszłam do perfekcji:)
Beata

basa55

basa55 2008-10-10

calkiem dobrze sobie radzisz w kuchni:))))))

moaaa

moaaa 2008-10-18

właśnie :)) brawo .zaradność to bardzo dobra cecha:))

dodaj komentarz

kolejne >