- coś pysznego na weekend wg. przepisu od "zgaga6":)

- coś pysznego na weekend wg. przepisu od "zgaga6":)

Oto przepis od "zgaga6" - Witam , ja robię te racuchy tak" na oko" ale oto przepis:
lekko ciepłe mleko 0,5l
pół kostki drożdży ok 50g
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
2 jajka
mąka 60 - 80 dkg

Wszystko włożyć do dużej miski i trzepaczką lub miotełką dokładnie wymieszać ,mieszając stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania gęstego ciasta ,ciasto musi być bardzo gęste aż będzie z trudem tą miotełką poruszać.Następnie kilka 3-4 winnych jabłek obrać i pokroić na ćwiartki a ćwiartki na plasterki.(Ciasto w tzw. międzyczasie nam wyrasta)
Dodać do ciasta i dobrze wymieszać , pod wpływem soku z jabłek ciasto stanie się bardziej lejące i plastyczne .Smażyć na oleju (im więcej oleju tym lepiej wyrastają )uważając na temperaturę bo lubią się przypalać a muszą się dopiec w środku .Koniecznie upieczone posypać cukrem waniliowym,zapach jest cudowny.
Życzę powodzenia ja po kilku podejściach doszłam do perfekcji:)
Beata

skiba7

skiba7 2008-10-10

o fajny przepis..chyba sie skuszę..miłego dnia...

jagoda4

jagoda4 2008-10-10

sam robiłes?

zgaga6

zgaga6 2008-10-10

Brawo,pełny sukces i to za pierwszym razem:D

drobna

drobna 2010-07-02

smaczne:)

dodaj komentarz

kolejne >