I podać z osobno ugotowanymi ziemniakami.

I podać z osobno ugotowanymi ziemniakami.

W ten sposób mamy pyszny i zdrowy ŻUR PO GÓRALSKU.

Proporcje na zakwas do żurku:
-1 łyżka mąki żytniej, razowej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka płatków owsianych
-2 ząbki czosnku
-kawałek ususzonej skórki z chleba razowego
-gorąca woda

Wszystko dać do kamiennego garnka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie zmieszać. Po 2-3 dniach trzeba skórkę chleba wyjąc. A gdy po kolejnych kilku dniach poczujemy wyraźnie kwaśny smak, zakwas jest już gotowy. Wtedy należy przelać go do słoika, szczelnie zakryć i wstawić do lodówki.

lila08

lila08 2013-01-10

ja poproszę ziemniaki z tą kiełbaską z cebulka ... dziękuję :)))

isia29

isia29 2013-01-10

superrrrr.....
smakowicie.....

jerry61

jerry61 2013-01-10

To jest TO!

alisha

alisha 2013-01-10

Najlepsze co może być,jak u babci

astra40

astra40 2013-01-10

pyszny

jesorek

jesorek 2013-01-10

kurcze, aż ślinka leci ;)

emmi1

emmi1 2013-01-11

muszę się porządnie wczytać :)

dodaj komentarz

kolejne >