Patrzę na swoje konto i myślę "biedna ale sexy".
A potem patrzę w lustro..."qrwa,tylko biedna" :)))
Nie wszyscy przepadają za kutią, więc na kolację Wigilijną (i nie tylko) mam pyszną alternatywę - makowiec japoński.
Puszka masy makowej (800-850g), 6 jajek, 5 jabłek,
1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek kaszy manny,
100 g rodzynek, 100 g migdałów, 100 g orzechów włoskich, kilka kropel olejku rumowego.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175°C.
Polewa kakaowa: 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, 100 g masła, 1 jajko.
Kakao, cukier i masło rozgrzać w garnku na bardzo małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników (nie gotować). Jajko ubić, wlać do jeszcze dobrze ciepłej masy i miksować, aż do uzyskania lśniącej polewy.
Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować kolorową posypką.
helios7 2020-12-10
Kasiu, jak zawsze sprawiasz, że się sama do siebie głośno śmieję:)))
Świetny przepis i prosty - spróbuję;)))
niusia1 2020-12-10
ja go piekę jako "placek" nie tylko przy okazji świąt gwiazdkowych- jest pyszny,wilgny i wszyscy go lubimy; przytulam Kasiu!
felunia0 2020-12-11
To "mój' makowiec -robię raz do roku i nazywam "królewski". Upiekłam piernik staropolski z Pani przepisu - pierwszy raz w życiu- wyszedł po prostu doskonały. Dziękuję .
zoltar 2020-12-11
Uwielbiam Twoje wpisy! Jak wchodzę na gar to biegnę do Ciebie ,czytam i haham się w głos.Jesteś wspaniała!
ofka63 2020-12-12
Potwierdzam, Kasiu jesteś najlepszym Prozacem :) a twoje przepisy miodzio( tylko dlaczego nie podajesz zamienników) :) :) :)
krycha2 2020-12-12
Upiekę...wydrukowałam i ściąga będzie mi podpowiadać co i jak...zapowiadasie smacznie...Dzięki Kasiu...